A Michael Jackson emlékfa története

20180729_103147.jpg

A minap pont a belvárosban volt dolgom így volt időm tüzetesebben szemügyre venni az Erzsébet téren levő Michael Jackson emlékfát. A fa A Google térképen is rajta van, közkedvelt turista célpont, Michael Jackson rajongóknak meg egyenesen zarándokhely. Jönnek turisták, iskolás csoportok, sőt, Michael Jackson ruhába öltözött rajongók is fotózkodni a fához a világ minden tájáról. Szinte nem telik el úgy 10 perc, hogy valaki ne nézné körbe, fényképezné le.

Sajnos a hely azonban a hétvégi bulizóknak is néha áldozatul esik. Vasárnap reggel nem nyújt túl üde látványt a körbeszemetelt emlékhely. A fényképekből is hiányzik pár, és a mécsesek közül is felborult néhány.

screenshot_20180730-080333_maps_1.jpg

Egyszer csak megjelenik egy idősebb nénike, szatyrából előhúz egy A4-es méretű laminált Michael Jackson fotót, elkezdi vele a fa körül lehullott leveket elsepregetni, megigazítja a fa körüli mécseseket, tesz-vesz egy kicsit, majd németül odaszól a fát éppen nézegető turista családnak. Sajnos a turisták nem beszéltek németül, így a hölgy átvált angolra. Sajnos ők pont olyan turisták voltak, akik nem beszélték az angolt sem, így a néni nem járt sikerrel. Tétován hozzám fordul és megkérdezi „Maga Magyar?”, majd beszédbe elegyednünk. Azt meséli, hogy ő gondozza a fát már 9,5 éve.

„Minden nap kijárok ide, most is hoztam egy képet, mert láttam, hogy egy hiányzik, de nem jót hoztam, állót hoztam, de fekvő hiányzik. Most visszamegyek és hozok egy olyant, amit fel tudok tenni annak a helyére, amit elvittek” mondja kedvesen, majd folytatja „Minden nap kijövök ide, rendbe teszem a helyet, visszaállítgatom a mécseseket, amit felborítanak. Kerítésnek vannak azok itt, tudja? Néha elvisznek pár képet, akkor azt pótolom. 1000 forintomba kerül a nagy kép, 500-ba a kicsit.” Kérdezem, hogy kap-e hozzá valami támogatást, amire mosolyogva közli, hogy ő már 68 éves, nem iszik, nem dohányzik, sőt még húst sem eszik, nincs senkije, akiről gondoskodnia kéne, így szívesen teszi, hogy erre áldoz. „62 ezer a nyugdíjam, de belefér”

20180729_102403.jpg

Az emlékfa történetét pedig így meséli el.

„Kértük annak idején a szálloda vezetőségét, hogy csináljunk egy életnagyságú szobrot ide, a szálloda elé, de nem mentek bele. Ekkor csináltuk itt ezt az emlékfát. Eleinte a közteresek le akarták bontani, mondván, hogy nincs közterület-foglalási engedély. Ekkor bementem az önkormányzathoz, kértem engedélyt. Nem adtak engedélyt, de garantálták, hogy nem fogják elbontani. Most, hogy átkerült a Főkerttől a Városgazdálkodási Kft-hez a terület bementem hozzájuk is és kértem őket, hogy hadd maradjon a fa. Nehogy most ők akarják elbontani.”

„Na, most megyek, mert még ki kell hoznom a másik képet, az helyett amit elvittek” köszön el és elsiet.

Bár, az interneten fellelhető információk szerint a fáról a hazai Michael Jackson Fan Klub is gondoskodik a hölgy lelkesedése és kitartása, ahogy a fát gondozza elragadó.

Ha már anyagilag nem tudjuk őt támogatni ebben, tegyük meg azzal, hogy vigyázunk az ott kihelyezett képekre, mécsesekre és virágokra, ha arra járunk!